torsdag 13 oktober 2011

Desert hearts


Desert hearts är en riktig klassiker inom den lesbiska filmgenren. Filmen gjordes 1985, men handlingen ska utspela sig på 50-talet (något som min sambo påpekade att det inte var helt konsekvent gjort eftersom kläder och omgivning ibland känns som 50-tal och ibland som 80-tal).

Lite kuriosa är att i mysiga gayfilmen "It´s in the water" från 1997 går huvudpersonen, som misstänker att hon är lesbisk, in i videobutiken och lånar bland annat Desert hearts.

Vad handlar då denna film om? Jo, det börjar med att professorn i engelska, Vivian Bell, åker till Nevada för att skilja sig från sin man. De har gift sig mest av bekvämlighetsskäl, medan de båda gör karriär på skilda håll, men nu har Vivian bestämt sig för att hon inte vill ha det så längre. Under den tid det tar för skilsmässan att gå igenom måste Vivian stanna i Nevada och hon hyr en liten stuga på en ranch. Där dras hon genast till ranchägarens fosterdotter Cay. Hon försöker stå emot sin längtan, men Cay ger sig inte och nöjer sig inte med ett nej.

I början av filmen anländer Vivian i helknäppt kostym och klackar, men allteftersom tiden går blir både hennes klädsel och hennes uppförande mycket mindre tillknäppt.

Det är Cay som är den starka kvinnan, den som vill stå upp för den hon är och ändra världen. Vivian är rädd för att världen ska förstå vem hon är och döma henne. Ska hennes kärlek till Cay räcka för att hon ska våga stå upp för sig själv? Och snart går Vivians skilsmässa igenom, så att hon måste lämna Nevada och åka tillbaka till sitt universitet. Hur ska de nu lösa detta? Det kan jag förstås inte säga något om. Det är nog bäst att du skaffar filmen och ser efter själv!



IMDb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar