torsdag 13 oktober 2011

Fingersmith


Sarah Waters, DEN stora lesbiska författarinnan, har fått sina böcker filmatiserade av BBC. Ett genidrag, för BBC:s filmatiseringar är oftast riktigt riktigt bra! Så också denna gång, när Fingersmith (Ficktjuven) spelats in i det mörka läskiga London, visserligen som en miniserie, men det märks inte, för det är verkligen en film det är, även om man bestämt sig för att den måste delas upp för att inte bli för lång.

Sue bor i Londons slum, hos Mrs Sucksby som tar hand om oönskade barn. När Mr Rivers, av småskurkarna kallad Gentleman, dyker upp med en plan som ska göra dem rika går Sue med på att hjälpa till att lura den rika Maud Lilly. Sue tar anställning som Mauds tjänsteflicka för att försöka komma henne nära och hjälpa till att övertala henne att gifta sig med Mr Rivers. Deras plan är att de sedan ska sätta Maud på mentalsjukhus och få alla pengarna för sig själva. Men saker och ting blir inte lika självklara längre när Sue blir kär i Maud. Kan hon svika den hon älskar? Och är Mr Rivers egentligen att lita på?

I Sarah Waters böcker händer det alltid oväntade saker och den spännande och småläskiga stämningen finns alltid i bakgrunden. Ingen går säker och det är inte alls säkert att det räcker att älska någon för att säkra ett lyckligt slut. Fingersmith är en riktigt bra film, snyggt gjord, mycket spännande, romantisk och med duktiga skådespelare. Se den!IMDb

1 kommentar:

  1. Den engelska serien i två delar Fingersmith, baserad på lesbiska Sarah Waters roman med samma namn, håller tittaren på halster in i det sista, med mycket spänning och oförlösta relationer. Bäst och mest berörande är dock de ljuvliga mötena mellan de kvinnliga protagonisterna, spelade av underbara Sally Hawkins och Elaine Cassidy.

    SvaraRadera