söndag 9 oktober 2011

Oranges are not the only fruit

Den här filmen är egentligen en serie i tre avsnitt, gjord för BBC efter Jeanette Wintersons roman. Den handlar om Jess som blir adopterad av en väldigt religiös kvinna. De går i kyrkan hela tiden och lyssnar på pastorns predikningar medan de utropar saker som: "Amen!", "Glory glory!" och "It´s a miracle!". Det är lite läskigt att se hur hjärntvättade alla är, speciellt mamman. Helst vill hon inte att Jess ska gå till skolan eftersom hon tycker den är en "breeding ground". När Jess blir jättesjuk i feber och inte kan höra eller prata antar mamman att det är ett mirakel. Eftersom Gud inte gillar att hon går i skolan har han sett till att hon inte kan ta in något av det som sägs där. Därför tar hon inte Jess till doktorn. Inte förrän hon svimmar i kyrkan blir hon förd till sjukhus där de opererar bort mandlarna.

Det är i kyrkan Jess träffar Melanie och blir kär för första gången. Som ni kanske anar blir detta inte så populärt i kyrkan. Pastorn förstår direkt att Jess blivit besatt av demoner och alla måste hjälpas åt för att driva ut dem.

Det här är inte i första hand någon lesbisk kärlekshistoria. Filmen handlar mest om Jess förhållande till kyrkan och hur hon tacklar alla konstiga påhopp hon utsätts för och hur hon försöker kommunicera med sin tokreligiösa mamma som lever i en helt egen värld. Jess kan inte bli accepterad som hon är. Frågan är om hon ska vika sig för kyrkans tryck, eller om hon ska våga bryta med kyrkan och skapa sig ett eget liv.

De tokreligiösa tanterna är duktiga brittiska skådespelerskor och jag tycker de spelar mycket trovärdigt. Jess själv däremot är inte alltid helt övertygande. Speciellt i de scener där hon pratar med Melanie, tycker jag de båda känns som att de spelar några barn som är tio år gamla snarare än 16. De känns nästan lite utvecklingsstörda.

På topplistan hamnar de filmer högst där den största delen av filmen tas upp av en lesbisk kärlekshistoria. Oranges are not the only fruit är inte en sån film. Här är det Jess förhållande till kyrkan som är huvudhandlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar