söndag 9 oktober 2011

Hannah Free

Dags för en ny lesbisk filmrecension! Den här gången har jag sett filmen "Hannah free" som enligt texten på framsidan av fodralet är "a film about a lifelong love affair between an independent spirit and the woman she calls home."

Vi får möta Hannah när hon blivit gammal och ligger på ett sjukhus på orten där hon föddes. I ett rum längre ner i korridoren ligger hennes älskade Rachel i koma, men Hannah får inte träffa henne för hon är inte familj och Rachels dotter säger att Hannah bara skulle göra henne upprörd. (Hur man nu kan uppröra någon som ligger i koma..) Varför dottern inte vill att Hannah ska träffa Rachel får dock sin förklaring senare i filmen.

Den större delen av filmen utspelar sig på sjukhemmet, där en ung flicka kommer och besöker Hannah och Hannah berättar sin historia för henne. Flickan lovar att hjälpa Hannah att komma i en rullstol så att de kan rulla in henne till Rachel på natten när dottern har gått hem och sköterskorna inte ser. Det är också många tillbakablickar i filmen, där vi får se snuttar ur Hannahs och Rachels liv. Ibland önskar man att de här snuttarna vore lite längre.

Hannah är en rastlös själ och hon klarar inte av att vara för länge på samma plats. Rachel vill däremot aldrig lämna delstaten där hon fötts och hon vill inte heller att Hannah ska åka ifrån henne. Det leder till att de alltid är oense, men de älskar ändå varandra över allt annat.

Jag tycker det är roligt att se en film om två äldre lesbiska kvinnor, som dessutom inte är några fantastiska skönheter utan ytterst normala kvinnor. Man blir lite sur på de där reglerna om att man inte får träffa sin älskade på sjukhuset för att lagen säger att man inte är familj, och man blir lite sur på världen när Hannah sitter vid Rachels sängkant och säger att världen håller på att förändras: "Det finns till och med Women´s bookstores!" Även om det är något bra som håller på att hända måste det kännas lite snopet att ha fått stå ut med så mycket skit i sitt liv och sen när allt det bra äntligen kommer, då dör man...

En hygglig placering måste det bli på listan för Hannah Free! Ni kommer väl ihåg kriterierna? Förutom att filmen ska hålla hög kvalitet så ska den större delen av filmen innehålla en lesbisk kärlekshistoria. Ju mer lesbisk kärlek och romantik filmen innehåller, desto högre plats på listan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar