söndag 9 oktober 2011

Saving Face

Den här filmen handlar om en dotter, Wil, och hennes mamma, Hwei-Lan. Mamman är en 48-årig änka och när hon blir gravid vägrar hennes familj och vänner att träffa henne eftersom det är en sådan skam att bli gravid utan att vara gift. Det är också ett mysterium vem som är pappan till barnet för det vill Hwei Lan inte tala om för någon. Hon flyttar in hos sin dotter, vars liv blir komplicerat då hon ska försöka dölja för mamman att hon är lesbisk och dejtar en tjej, Vivian. Vivian blir sårad då hon gång på gång får vänta på Wil som dels måste jobba över på sjukhuset och dels måste hem till sin mamma. Dessutom vågar Wil inte visa sina känslor för Vivian öppet.

Man blir faktiskt rätt irriterad på Wil för att hon är så mesig och aldrig står på sig, men samtidigt känns det väldigt äkta. När Vivian till slut ställer ett ultimatum: "Kiss me. In front of all these people", så sitter jag nästan och hoppar upp och ner i soffan: Gör det Wil! Gör det nu då! Annars åker Vivian till Paris och kommer aldrig mer igen! Wil ser sig omkring på flygplatsen, tittar på alla människorna runtomkring och tittar sedan ner i marken... och sen berättar jag förstås inte mer. Men jag kan ju säga att det är en bit film kvar efter denna händelse.

Jag har jättesvårt att placera in den här filmen på topplistan. Den har ju den lesbiska romantiken, men samtidigt handlar den väldigt mycket om andra saker också så den historien får lite mindre plats. Och det här kinesiska sättet att se på saker är också lite speciellt. Men det är en fin film med humor som är riktigt bra gjord. Min topplista handlar dock inte bara om vilken film som har högst kvalitet rent filmtekniskt och skådespelarprestationsmässigt. Nej, det som plockar hem flest poäng på den lesbiska topplistan är ju romantiken, den lesbiska ploten och elektriciteten mellan huvudkaraktärerna. På dessa grunder hamnar Saving Face någonstans i mitten av listan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar