söndag 9 oktober 2011

Unveiled

När man ser framsidan på filmen med en moské i solnedgången skulle man kunna tro att filmen skulle utspela sig i Iran, men det gör den inte. Det är en helt annan, och inte alls lika vacker miljö vi möts av. Huvudpersonen Fariba flyr från Iran till Tyskland för att hon blivit kär i en gift kvinna. Den andra kvinnan stannar kvar i Iran och svär på Koranen att hon ångrar sig och aldrig ska göra om det mer, men Fariba klarar inte av det utan väljer att försöka skapa sig ett nytt liv.

När Fariba söker asyl i Tyskland träffar hon en man som heter Siamak som är politisk flykting. Han begår självmord på flyktinganläggningen och eftersom Fariba misstänker att han skulle få uppehållstillstånd och inte hon, så gömmer hon hans kropp i en väska och tar hans identitet. Hon klipper av sig håret, färgar ansiktshåret och lindar brösten.

För att kunna betala för ett förfalskat pass tar hon ett svartjobb på en fabrik och där träffar hon tyskan Anne som genast blir intresserad av henne. Snart får Fariba veta att även mannen vars identitet hon tagit kommer bli utvisad och det blir bråttom att få ihop pengar till det falska passet. Samtidigt får Fariba problem med Annes svartsjuka ex som inte vill att Anne träffar någon annan...

Genom nästan hela filmen är det tyska som talas och omgivningen är flygplatser, flyktinganläggningar, fabriker och kålfält med en grå himmel. Man kan bli deprimerad för mindre. Men det är en spännande film, och lika hemsk som att det kunde varit på riktigt. Så väldigt romantisk är den inte. Jag sitter mest och håller tummarna för att Fariba ska kunna undvika att bli upptäckt, tillbakaskickad eller straffad av Annes ex.

Eftersom kärlekshistorien inte upptar en så stor del av filmen hamnar Unveiled inte så högt upp på listan, även om filmen är realistisk och bra gjord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar