fredag 5 november 2021

Tove



 Det här var en jättefin film! Vi får träffa Tove Jansson, Mumintrollens skapare, när hon första gången träffar och förälskar sig i teaterregissören Vivica Bandler. Det visar sig inte vara helt oproblematiskt, eftersom Vivica inte bara är gift, utan dessutom trivs med att vara en fri fågel som umgås med vem hon vill när hon vill. Samtidigt får vi se hur Tove jobbar för att ta sig fram inom konsten, författandet och serietecknandet. Hon har det ofta knapert och mutar sin hyresvärd med målningar när inte pengarna räcker till hyran.

Tove kallar lesbiska för mymlor. Vivica kallar Tove för Tofslan och Tove kallar Vivica för Vifslan, något som den som kan sin mumin säkert känner igen. Vivica ber Tove att skriva en pjäs om Mumintrollen som hon kan sätta upp på sin teater.

Sitt livs kärlek, Tuulikki Pietäla (Too-ticki), träffar Tove först mot slutet av denna film, så den relationen får inte mycket utrymme. Det är lite synd, för det verkar ha varit en väldigt fin relation. Men även så som filmen är gjord nu rymmer den mycket värme, kärlek och relationer. Det vore coolt om det gjordes en "Tove 2" som tog vid där denna film slutade, för efter att ha sett detta vill man bara ha mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar