söndag 9 november 2014

Tomboy


Mon dieu, vilken charmig film! Tioåriga pojkflickan, eller om man vill transpersonen (Regissören säger att hon med flit lämnat detta öppet så att alla ska kunna känna igen sig) Laure och hennes familj flyttar till ett bostadsområde utanför Paris. Det är sommarlov och kvarterets barn är ute och leker hela dagarna. Den första personen Laure träffar på i det nya området är Lisa. När de hälsar presenterar sig Laure som Mikael och så fortsätter hennes sommarlov med en ny identitet. Mikael spelar fotboll med killarna, klipper av sin baddräkt så att den blir ett par badbyxor och kysser sin första tjej. Men när sommarlovet närmar sig sitt slut börjar problemen hopa sig. Lisa undrar varför Mikaels namn inte står på klasslistan och en dag ringer en grannfru på och vill prata med Mikaels mamma.

Det som gör den här filmen så söt och charmig är hur Laures familj skildras. De är alla så kloka och kärleksfulla och Laure och hennes syster har en väldigt fin relation. Hela filmen visas ur barnens perspektiv. Det är hela tiden de som står i centrum och hur de leker och interagerar med varandra känns hela tiden väldigt verkligt.

Eftersom det här är en lesbisk filmblogg och betygsättningen av filmerna inte bara utgår utifrån kvaliteten på filmen, utan även hur stor del av filmen som upptas av en lesbisk kärlekshistoria och hur kemin mellan huvudpersonerna är, kan Tomboy inte få någon topplacering på listan. Det är en otroligt bra film och skådespelarinsatserna helt fantastiska, men filmen handlar mer om Laures personliga identitet än om lesbisk kärlek. Det gör den dock inte mindre sevärd.

Jag rekommenderar varmt denna film!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar