söndag 8 januari 2012

My friend from Faro/To Faro (Mein Freund aus Faro)


Dags för en tysk film! Mein Freund aus Faro (Min pojkvän från Faro) handlar om Mel (Melanie) som ser ganska manlig ut och klär sig i ganska maskulina kläder. En dag börjar en ny kille, Nuno, arbeta på den fabrik där Mel också arbetar. Nuno kommer från Faro i Portugal, talar portugisiska och röker portugisiska cigaretter. Mel tycker att allt detta är mycket imponerande och köper genast en limpa av dessa cigaretter från Nuno. Hon råkar också komma över Nunos telefon, som han slänger ifrån sig i gruset på en parkering i ett anfall av ilska.

När Mel kör hem en kväll i sin bil får hon plötsligt tvärbromsa, för en tjej har ställt sig mitt i vägen. Tjejen ramlar över huven och Mel bli alldeles chockad. Men tjejen bara reser sig upp och undrar om hon och hennes kompis kan få lift in till stan där de ska gå på en klubb. Tjejerna antar att Mel är en kille och undrar om hon vill gå med på klubben. Den ena tjejen presenterar sig som Jenny och säger att hon är 16 år, fastän hon egentligen är 14. Mel presenterar sig som Miguel från Faro och säger att hon är 18 fastän hon egentligen är 22. Så träffas de första gången, och sedan lär de känna varandra, bland annat genom att ligga på ett biltak och prata hela natten och genom en picknick på en strand där Jenny får lära sig hur det känns när en varm våg sköljer genom hela kroppen. Mel går helt upp i sin nya manliga portugisiska identitet och ägnar sin lediga tid åt att lära sig tala språket för att inte bli genomskådad.

Men problemen kommer förstås, eftersom Mel förr eller senare måste erkänna att hon ljugit, att hon inte alls är en kille från Portugal, utan en tjej från Tyskland. Hur ska Jenny ta det? Dessutom har Jenny dumpat sin tidigare pojkvän för att få vara med Mel och pojkvännen är hämndlysten.

Jag tycker att den här filmen är både söt och spännande. Den charmiga Mel gör allt för att vinna sin kärlek och lämnar ut sig helt åt Jenny. Frågan är om det är ett klokt beslut, men vad gör man inte när man är kär och galen? Tur i alla fall att Mel har kompisen Nuno, den riktige portugisen, som ställer upp för henne när livet krånglar till sig alltför mycket.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar