måndag 11 juli 2016

Frances & Gloria (Bye bye Blondie)


Det var lite lustigt att jag trodde att jag blev rekommenderad två olika filmer, en som hette ”Bye bye Blondie” och en som hette ”Frances & Gloria”, men sedan insåg jag att det faktiskt var samma film, bara att den franska titeln är ”Bye bye Blondie”, medan filmen givits ut under namnet ”Frances & Gloria” i Sverige. Vete sjutton varför. Själv tycker jag nog att den ”franska” titeln är bra mycket käckare.

Den här filmen börjar med att Gloria och hennes vänner sitter och tittar på en talk show. Vännerna beundrar talk show-värden, Frances Mur, men Gloria snackar skit om henne. Plötsligt står hon där, bakom dem. Det visar sig att Gloria och Frances har en historia från ungdomen. Den får vi se, en bit i taget, medan vi samtidigt får följa dem i nutid. Frances har gift sig, med en man, men hon ber ändå Gloria att flytta till henne i Paris.

I ungdomen var Gloria alldeles för vild för Frances. Hon insåg att hon skulle förstöra hennes liv och bestämde sig för att lämna henne. Nu vill hon pröva igen, men Gloria har inte förändrats särskilt mycket sedan dess. Är det verkligen en bra idé för en tv-kändis som låtsas vara straight, att låta sin smått aggressiva lesbiska ungdomskärlek flytta in i lägenheten? Och är det verkligen en bra idé för en öppet lesbisk kvinna med starka känslor att flytta in hos en garderobsflata som redan svikit henne en gång? Det får ni se i den här filmen.

Vad tycker jag om filmen då? Jo, jag gillar den! Den är lite speciell, men den står upp för sin stil. Det är skönt att skådespelarna inte är assnygga och konstlade och de har definitivt en kemi, både de som spelar det unga paret och det äldre paret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar