fredag 31 oktober 2014

80 dagar (80 egunean)


I denna spanska film från 2010 träffar vi Axun, en 70-årig kvinna som åker till sjukhuset för att ta hand om sin dotters exman som blivit allvarligt skadad i en bilolycka. På sjukhuset träffar hon på Maite som var hennes bästa vän när de var tonåringar. Maite tar hand om sin bror som fått en stroke och ligger i sängen bredvid. De båda kvinnorna har inte sett varandra på mer än 50 år. Deras vägar skildes när Axun gifte sig och Maite blev pianist. 

När de nu ses igen märker de att den speciella relation de hade som tonåringar fortfarande finns kvar. De börjar umgås och ha trevligt tills Axun får veta att Maite är öppet lesbisk. Det får henne att börja fundera över sina egna känslor. Var deras relation som tonåringar något mer än bara vänskap? Var går gränsen? Vågar hon ta reda på det, nu när hon är 70 år gammal? Axun börjar åka till sjukhuset varje dag för att ta hand om dotterns exman, något som Axuns man tycker är väldigt märkligt eftersom de inte stod varandra så nära. Till slut börjar han känna sig åsidosatt och undrar vad hans fru egentligen har för sig.

Till en början tyckte jag att den här filmen var lite seg, men den tog sig efter ett tag. Det finns mycket kärlek i den och även sorg och humor. Det är en film med personlighet helt enkelt och man känner för alla karaktärerna. En rar tantfilm!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar